YMCA Setkání - homepage YMCA Setkání - homepage

  změny za den   změny za týden   změny za měsíc   přihlásit se   přihlásit se emailem

YMCA Setkání - naše akce


Prohlédněte si seznam akcí které nabízíme, nebo těch které již proběhly. Pokud je k dispozici i kalendář, pak je zobrazen vepředu přede všemi akcemi. Akce lze třídit podle toho, komu jsou určeny - akce pro rodiny, manžele, chlapy, ženy či mládež. Akce pořádané v Domě Setkání v Krkonošských Albeřicích jsou také dostupné v menu 'Dům Setkání > Akce v Domě' nebo 'Dům Setkání > Prožili jsme'. Některé fotografie z akcí naleznete ve fotogalerii, více je pak dostupné na dalších webech z odkazů ve fotogalerii.


Kalendáře akcí

2019

Archiv 62 akcí

Chlapi z Brna ve Slatině

kopírovat odkazdatum akce 6.5.2019 autor Zdeněk Michalec, 2.5.2019

Místem tohoto setkání brněnských chlapů byla přístavba kostela Povýšení sv. Kříže v Brně-Slatině (zde).

Sešli jsme se v obvyklém čase 19:15 hod.

Na programu byla přednáška Jirky Motáčka o jezuitských redukcích v Jižní Americe s ukázkami z filmu Misie.

Můžete si (znovu) prohlédnout i jeho prezentaci.

Kdyby nebyl sv. František a sv. Ignác, Církev by to jistě nějak přežila. Ale co bychom ztratili, kdybychom neměli minority, kapucíny a františkány? A kdyby tady nebyl Ignác, co by bylo s evangelizací Číny, Japonska a Indie? A co by bylo s Jižní Amerikou, kde by nebyly zřízeny všechny ty reductiones v Paraguay, Argentině a Brazílii? A otázka zní, jestli bychom vůbec měli papeže, který přichází z Buenos Aires. Jezuita František možná přichází jako protidar toho, co tam kdysi dávno zažehli jezuité. Ti, když přijeli do Jižní Ameriky, tak jak dějepisci říkají, neměli s sebou nic, jen to co si přivezli ve svých hlavách. Citace z přednášky M.O. Váchy „Nevyžádané rady mládeži“ na chlapech ve Slatině 16.10.2017.

Jezuitští misionáři vytvořili během 17. a 18. století v Paraguay důmyslný model stabilní společnosti třiceti redukcí – misií, ve kterých vedli indiány z kmene Guaraní, zcela odříznuté od negativního vlivu španělských a portugalských kolonistů, ke křesťanství, vzdělanosti a kultuře. Zatímco Španělé nebránili jezuitům v budování misií, Portugalci jezuitské úsilí chápali jako překážku rozvoje otrocké práce na plantážích. Po uzavření Madridské úmluvy mezi Španělskem a Portugalskem v roce 1750, a z ní vyplývajícího posunutí hranic, se řada misií vybudovaných původně na španělském území dostala pod správu Portugalska. Jezuitské misie se octly v situaci, kdy je nebylo možné ani politicky ani silou zachránit. Mocenský tlak na rušení redukcí se neobešel bez krveprolití, a tak mnoho indiánů a jezuitů zemřelo mučednickou smrtí. Zánik redukcí dovršilo vyhnání jezuitů z Jižní Ameriky po zrušení jezuitského řádu v roce 1773.

 

Přihlašovací tabulka

Pokud se chceš zúčastnit tohoto setkání, klikni na + za názvem místa (případně vyplň krátký test) a potom přidej svoje jméno a příjmení ukončené Enter. Pokud bys s tím měl problémy, pošli mi SMS na 603150565 se svým jménem (ale napřed to zkus tady a teď). Pokud potřebuješ svoji účast zrušit, napiš znovu svoje jméno jako poprvé, bude vyjmuto.
Slatina
Zdeněk
Ivan
Petr
Tomáš
Libor
Ladislav
Jiří
Petr
Zdenál
Jirka
Martin
Marek
Vladimír
Jiří
Martin
Pavel
Jarda
Jirka

zatížení serveru