YMCA Setkání - homepage YMCA Setkání - homepage

  změny za den   změny za týden   změny za měsíc   přihlásit se   přihlásit se emailem

YMCA Setkání - naše akce


Prohlédněte si seznam akcí které nabízíme, nebo těch které již proběhly. Pokud je k dispozici i kalendář, pak je zobrazen vepředu přede všemi akcemi. Akce lze třídit podle toho, komu jsou určeny - akce pro rodiny, manžele, chlapy, ženy či mládež. Akce pořádané v Domě Setkání v Krkonošských Albeřicích jsou také dostupné v menu 'Dům Setkání > Akce v Domě' nebo 'Dům Setkání > Prožili jsme'. Některé fotografie z akcí naleznete ve fotogalerii, více je pak dostupné na dalších webech z odkazů ve fotogalerii.


Archiv 60 akcí

Chlapi (nejen) z Brna ve Slatině + P. Karel Satoria

kopírovat odkazdatum akce 27.1.2014 autor Martin Šmídek, 29.1.2014
 Toto setkání patřilo k těm větším - kromě chlapů z Brna a okolí přijeli taky kamarádiksat2.jpgz Olomouce, Kroměříže, Bobrové, Znojma ... a dalších míst Moravy. Celkem nás bylo kolem 80 chlapů a do přístavby kostela Povýšení sv. Kříže ve Slatině jsme se vešli tak tak. ksat1.jpgHostem tohoto setkání byl P. Karel Satoria a tématem jeho povídání bylo benediktinské heslo ORA ET LABORA.

Karla Satoriu mnozí známe jako jednoho z autorů knihy Život je sacra zajímavej, kterou napsali s Markem Orko Váchou.

Během přednášky a prolínající se diskuse zaznělo mnoho podnětů k osobnímu zamyšlení.

Vedlo to také ke změně v plánu našich setkání - příští setkání (10. února) tedy nebude chystaná přednáška ale sdílení ve skupinkách nad nadhozenými myšlenkami. Je také možné, že se s Karlem Satoriou ještě jednou před prázdninami setkáme - pro jistotu si rezervujte prozatímní datum 26. května.

Tady jsou některé myšlenky z přednášky
  • být mužem nemáme chápat jako popis biologické odlišnosti ale jako zadání, které máme každý naplnit životem
  • 1. Ratzingerova věta: Nežádejte od Boha méně, než chce dát. Podle Lk11,10-13 nám "Otec dá Ducha svatého" Tedy Bůh nám chce dát sebe! Problém je, že my žádáme míň (aby přijal chválu, dík, aby dal zdraví, ...) ale On chce dát sebe. Míň vlastně ani dát nemůže (není schopen) - tolik Ratrzinger. Tato věta se dá použít kdykoliv - jako "jmelí" :-) Když Ježíš říká "Buďte dokonalí, jako je váš Otec" Mt5,48 máme to slyšet jako radostnou zvěst, že takto jsme byli stvořeni (jsme capax Dei).
  • Sv. Benedikt vyhlásil válku profánu - ono vlastně není, je to fikce - vše je od Stvořitele. V pokynech hospodáři kláštera je: "každý hrnec uchop jako bohoslužebnou nádobu". To je spiritualita (filosofie vlastního života). Když člověk žije takto vědomně tvoří "opus" (dílo) - to je lidské. Často se však chováme ne-lidsky: pouze reagujeme. Morálka na to upozorňuje jako na nebezpečné snižování laťky. Je třeba stále sledovat cíl = Boha. Takto se zabývat životem znamená být v přítomnosti - to je "umět život".
  • Člověk má pro Boha velkou hodnotu (podle nejstarších svitků Genesis Bůh sedmého dne nejen "odpočíval", ale po stvoření člověka přímo padl únavou) ostatně naši cenu nám připomíná Ježíšův kříž. Kardinál Martini v knize Modlitba Abrahámova uvádí, že v textu Gn18,22-33 je ve starém svitku naopak napsáno "Hospodin stál před Abrahámem" ("stát před někým" biblicky znamená být ve služebné pozici, je to jako varianta uvedeno i v Jeruzalémské bibli). Uvěřme ve svoji velikost a uskutečňujeme ji.

ksat4.jpgBTW: Když mi pošlete své zachycené myšlenky z přednášky (třeba si je zapíšete při poslechu záznamu), tak je sem přidám. Budou se nám hodit na dělené setkání :-)

Celou přednášku si můžete  poslechnout z jejího záznamu.

Možná jste zaznamenali, že od loňského podzimu se Karek Satoria s Orkem setkávají v pravidelných pořadech Jde o život v televizi Noe. Jednotlivé pořady je možné sledovat v televizním archivu - poslední díl nese název "Čin".

ksat3.jpgRobertovi patří poděkování za pozvání hosta a pohotovou nabídku zmíněné knížky - jako správný obchodník tušil, že po přednášce půjdou na dračku - navíc s autorským věnováním.


A také Zdeňkovi Michalcovi za nahrávku a Martinovi Kolářovi za fotky (ty v článku a taky zde - než je smaže).
zatížení serveru