YMCA Setkání - homepage YMCA Setkání - homepage

  změny za den   změny za týden   změny za měsíc   přihlásit se   přihlásit se emailem

YMCA Setkání - naše akce


Prohlédněte si seznam akcí které nabízíme, nebo těch které již proběhly. Pokud je k dispozici i kalendář, pak je zobrazen vepředu přede všemi akcemi. Akce lze třídit podle toho, komu jsou určeny - akce pro rodiny, manžele, chlapy, ženy či mládež. Akce pořádané v Domě Setkání v Krkonošských Albeřicích jsou také dostupné v menu 'Dům Setkání > Akce v Domě' nebo 'Dům Setkání > Prožili jsme'. Některé fotografie z akcí naleznete ve fotogalerii, více je pak dostupné na dalších webech z odkazů ve fotogalerii.


Archiv 87 akcí

Chlapi Brno - dělené setkání

kopírovat odkazdatum akce 5.10.2009 autor Martin Šmídek, 30.9.2009
Už dvakrát jsme se setkali nad tématem roku - Umění stárnout. Při minulém setkání byl čas na naši reflexi - mluvili jsme nejen o tom, co sami zažíváme, ale také o tom, co vidíme kolem sebe - u rodičů, nebo ještě hlouběji či šířeji v našem rodě.

Možná vám také připadlo, že ten čas byl krátký. Že jsme nestihli vyjádřit to, co cítíme, co vidíme, čeho se obáváme nebo z čeho se těšíme ... po tom co jsem slyšel od ostaních se mi vybavilo ještě mnohé z mého nitra ...

Náš milý knihkupec :-) nás zásobil moudrou knihou od Anselma Grüna Umění stárnout. Knih s tímto tématem lze nalézt více - jedna (Romano Guardini: Životní období) je na tomto webu - ukázka je z kapitoly Krize odpoutání se:

K tomuto tématu bychom mohli dodat ještě mnoho. Ale snad to, co jsme uvedli, postačí, abychom mohli charakterizovat krizi, k níž nyní dochází. Zda a v jaké intenzitě se projeví všechny její jednotlivosti, závisí na tom, jak dalece člověk přijímá konec a jak hluboko se ho dotýká vědomí pomíjivosti a slábnoucího prožívání skutečnosti.

Jestliže k této krizi vůbec nedojde, potom se stává člověk starým ve špatném smyslu slova, stává se člověkem, který “nechce zestárnout”.

Snaží se nevidět přicházející konec. Dělá, jako by se vůbec nepřibližoval. Násilím se připoutává k životnímu stadiu, které uplynulo, a chová se, jako by byl ještě mladý, což s sebou přináší neblahé a politováníhodné důsledky. Skutečnost, že dnešní doba klade plnohodnotný život na roveň mládí a síly, vyvolává celou řadu diskutabilních otázek.

Člověk může také před stárnutím kapitulovat a upínat se na to, co mu ještě zbývá. Z toho se pak rodí nepěkné projevy stařeckého materialismu. Hmotné věci, jako je jídlo, pití, bankovní konto, pohodlné křeslo, se stávají pro něho vším. Vyvíjí se senilní svéhlavost, touha po násilném sebe uplatnění, tyranizování okolí. Cílem takového jednání je dokázat všem, že ještě něco znamenám.

Pozitivní překonání krize spočívá v tom, že člověk stáří přijímá. Přijímá konec, aniž by mu propadl nebo jej naopak lhostejně či cynicky znehodnocoval.

Díky správnému přijetí stáří se realizuje řada ušlechtilých a důležitých vlastností: chápavost, odvaha, mírnost, sebeúcta, zachování a předávání prožitého života, vykonaného díla, uskutečněného smyslu lidského bytí ...

Obzvláště důležité v tomto období je: překonat závist vůči mladým, podvědomý odpor proti novotám, škodolibou radost z nedostatků a nezdarů současnosti ...

Najdete-li si čas, začtěte se do Siddharty od Hesseho - třeba do kapitoly Převozník.

Otázek se nabízí celá řada a přináší je život nenávratně běžící kolem nás.
Jedna namátkou:
 Od čeho cítím, že bych se měl odpoutat dříve než to ode mně oderve čas?

Sejdeme ve třech skupinách - v 19:15 !
  • v Bystrci (resp. Kniničkách) u Roberta
  • ve Slatině (resp. Stránské skále) u  Michala
  • v Kohoutovicích u Ivana (bez bubnů prosím).
U Ivana je problém, parkuje-li se před sousedem, 4 auta se před jeho dům vejde v pohodě. Ostatně minimalizovat počet aut je výhodné i z jiných důvodů :-)
Ivane - půjdu příkladem a přijdu pěšky!
zatížení serveru