YMCA Setkání - homepage YMCA Setkání - homepage

  změny za den   změny za týden   změny za měsíc   přihlásit se   přihlásit se emailem

YMCA Setkání - naše akce


Prohlédněte si seznam akcí které nabízíme, nebo těch které již proběhly. Pokud je k dispozici i kalendář, pak je zobrazen vepředu přede všemi akcemi. Akce lze třídit podle toho, komu jsou určeny - akce pro rodiny, manžele, chlapy, ženy či mládež. Akce pořádané v Domě Setkání v Krkonošských Albeřicích jsou také dostupné v menu 'Dům Setkání > Akce v Domě' nebo 'Dům Setkání > Prožili jsme'. Některé fotografie z akcí naleznete ve fotogalerii, více je pak dostupné na dalších webech z odkazů ve fotogalerii.


Archiv 80 akcí

kopírovat odkazautor Martin Šmídek, 1.1.1970

STANOVY
občanského sdružení
YMCA Setkání

§1 Jméno a sídlo sdružení

  1. Jméno sdružení: “YMCA Setkání”

  2. Sídlo sdružení: Brno 623 00, Talichova 53

  3. YMCA Setkání je občanské sdružení podle zákona č. 83/1990 Sb. v platném znění.

§2 Poslání sdružení

  1. YMCA Setkání je křesťansky orientované dobrovolné nepolitické a neziskové sdružení, které usiluje o plnohodnotný život mladých lidí a hlásí se k celosvětovému společenství YMCA sdružení (dále jen YMCA). Jméno YMCA je zkratkou anglického názvu “Young Men´s Christian Association”, jehož českým ekvivalentem je dnes pro YMCA “Křesťanské sdružení mladých lidí”.

  2. YMCA je hnutím služby a pomoci. Harmonickým rozvojem tělesné, duševní a duchovní stránky člověka chce přispívat ke zdravému, odpovědnému a radostnému životu lidí ve společnosti.

  3. YMCA Setkání se hlásí k Pařížské bázi Světové aliance, přijaté na jejím ustavujícím shromáždění roku 1855 v Paříži. Pařížská báze vyjadřuje poslání YMCA, je dodnes základnou pro její veškerou práci a jednotící ideou světového společenství YMCA a zní takto:

“Posláním křesťanských sdružení mladých mužů je sdružovat mladé muže, kteří považují Ježíše Krista podle Písma svatého za svého Boha a Spasitele, touží být vírou a životem jeho učedníky a usilují o šíření jeho království mezi mladými lidmi. Jakékoli rozdíly v názorech na jiné věci, jakkoli důležité, nemají narušovat bratrské vztahy mezi členy Světové aliance.”

Pařížská báze je závazná pro všechny oblasti práce YMCA.

  1. YMCA vznikla jako sdružení mladých mužů, dnes je otevřena všem: muži a ženy, chlapci a dívky všech ras a národů, vyznání, sociálních skupin a věku tvoří celosvětové společenství YMCA.

  2. Vycházejíc z Pařížské báze chce vést především mladé lidi k Ježíši Kristu a plnosti života v něm. V tom spatřuje své poslání.

  3. Plnění poslání YMCA Setkání spočívá zejména v péči o všestranný tělesný, duševní a duchovní rozvoj lidí, a to členů i nečlenů YMCA Manželská setkání a je prováděno zvláště prostřednictvím:

    • obnovy a upevňování zdravých mezilidských vztahů v rodinách

    • cílevědomé výchovy v rodinách a společenstvích zaměřené na nenásilnou obrodu mladého člověka,

    • tělesné výchovy, sportu, pobytu v přírodě, kreativních a výtvarných činností

    • výchovy k demokracii, toleranci a občanské odpovědnosti,

    • vzdělávacích programů v sociálních oblastech,

    • charitativní a humanitární pomoci potřebným lidem doma i v zahraničí,

    • mezinárodních styků s důrazem na vzájemné poznávání, přátelství a spolupráci mladých lidí.

§3 Hlavní formy, jimiž je realizováno poslání sdružení

YMCA Setkání plní své poslání zejména využitím těchto hlavních forem:

  1. Organizuje společenské, vzdělávací, duchovní, sportovní, turistické, ekologické a kulturní aktivity pro rodiny; rodiče, děti a mládež.

  2. Pořádá přednášky a kurzy, vede jejich účastníky k posilování láskyplných mezilidských vztahů na základě křesťanských zásad.

  3. Pořádá tábory pro rodiny, děti a mládež s duchovním, sportovním, vzdělávacím, ekologickým a zábavným programem.

  4. Organizuje celoročně pracující kluby rodin.

  5. Usiluje o obnovu, zlepšení a upevnění rodiny jako základu zdravé společnosti a předpokladu dobré výchovy mladých lidí.

  6. Organizuje poradenskou a informační službu pro zájemce a pomáhá jim při řešení duchovních, pracovních, studijních, sociálních, zdravotních a dalších problémů.

  7. Organizuje humanitární a charitativní akce na pomoc potřebným lidem doma i v zahraničí.

  8. Zřizuje školní, humanitární, informační, rekreační a jiná účelová zařízení obecně prospěšného a neziskového charakteru.

  9. Propaguje svojí činnost, vydává materiály na podporu svého poslání .

  10. Na tvorbě a realizaci programu se převážně podílejí dobrovolníci z řad členů sdružení, tím jsou vedeni k nezištné práci ve prospěch sdružení a celé společnosti. Plnění svého programu zajišťuje však zčásti také placenými pracovníky.

§4 Členství sdružení v jiných subjektech

  1. YMCA Setkání se zavazuje podniknout takové kroky, aby se stala kolektivním členem YMCA v ČR a aby v kolektivním členství v YMCA setrvala.

  2. Pokud dojde k ukončení kolektivního členství nebude sdružení používat logo a název YMCA ani obdobný a snadno zaměnitelný text ve svém jméně a to ke dni ukončení kolektivního členství.

§5 Členství v sdružení

  1. Členem se může stát každá fyzická osoba bez rozdílu pohlaví, věku, vyznání, politického a sociálního zařazení, národnosti, rasy a státní příslušnosti.

  2. Fyzická osoba se stává členem přijetím jeho žádosti výborem sdružení, nebo jím pověřeným zástupcem.

  3. Výbor, nebo jím pověřený zástupce, může odmítnout přijetí přihlášky, pokud existuje reálné nebezpečí škodlivého působení na mladé lidi nebo na činnost sdružení.

  4. Členství v sdružení je nepřevoditelné na jinou osobu. Členství končí vystoupením, úmrtím, nebo vyloučením člena ze sdružení. 

  5. Výbor sdružení má právo vyloučit člena pokud svým jednáním porušuje jeho zásady a cíle nebo zanedbává členské povinnosti.

§6 Práva a povinnosti členů

  1. Práva členů:

  1. účastnit se činnosti

  2. být pravidelně informován o dění ve sdružení

  3. užívat výhod člena, pokud jsou takové vyhlášeny (slevy na účastnických poplatcích atp.)

  4. podávat podněty orgánům sdružení a obdržet odpověď na svůj podnět.

  1. Povinnosti členů:

  1. platit členské příspěvky

  2. zachovávat dobré jméno YMCA.

§7 Členství běžné a činné

  1. V rámci sdružení YMCA Setkání existuje dvojí typ členství:

  1. členství běžné,

  2. členství činné.

  1. Výbor sdružení je povinen vést seznam činných a běžných členů.

  2. Běžným členem je ten člen, který na sebe nevezme odpovědnost činného člena, chce se však účastnit práce sdružení, podílet se na aktivitách, které mu členství umožňuje, a který respektuje poslání sdružení .

  3. Činným členem se může stát ten běžný člen, který dosáhl věku 16 let, přijal za své poslání sdružení, vyjádřené v §2 a §3 těchto stanov, sdružuje se ke křesťanské službě v sdružení a účastní se práce sdružení nejméně po dobu tří měsíců a který složí slib činného člena.

  4. Činní členové nesou odpovědnost za naplňování poslání sdružení a za hledání cest, jak tato poslání přenášet do praktického života. Vedou sdružení v jejím úsilí o získání mladých lidí pro Krista a pro přípravu na křesťanskou službu. Naplňují tak zásadu křesťanského vedení práce sdružení, které je otevřené všem, a slouží každému bez ohledu na to, zda je nebo není křesťan.

  5. Činný člen má právo volit a být volen do řídících a kontrolních orgánů sdružení.

  6. Každý uchazeč o činné členství skládá slib činného člena:

    Znám cíle a poslání YMCA - Křesťanského sdružení mladých lidí. Věřím, že Ježíš Kristus je Boží Syn a Spasitel, chci jej následovat, sloužit mu a poslouchat ho. Chci s jeho pomocí ve svém životě, v myšlení, mluvení i jednání, v práci i ve volném čase uskutečňovat a šířit jeho evangelium, sloužit bližním a zastávat se všech, jimž se děje křivda a bezpráví. Zavazuji se v YMCA aktivně pracovat, dbát o její dobré jméno a žít v bratrské lásce s ostatními členy.”

  7. Uchazeče o činné členství přijímá výbor sdružení nebo jím pověřený zástupce.

  8. Výbor nebo jím pověřený zástupce má právo odejmout činné členství členovi, pokud se po dobu delší než šest měsíců neúčastní práce sdružení, aniž by mu bránily závažné důvody, nebo svým jednáním porušuje slib činného člena. Odvolání proti tomuto rozhodnutí je přípustné .

  9. Sekretářem sdružení se může stát pouze činný člen.

  10. Člen, kterému bylo odňato činné členství, se stává členem běžným.

§8 Dobrovolní spolupracovníci

  1. Většina aktivit a programů sdružení je realizována díky obětavé práci dobrovolných spolupracovníků.

  2. Dobrovolným spolupracovníkem sdružení je každý, kdo splňuje současně následující podmínky:

  1. nezištně nabízí své znalosti, schopnosti, dovednosti, zkušenosti a svůj volný čas pro činnost sdružení a není za to odměňován formou platu,

  2. je ochoten podporovat poslání sdružení,

  3. uzavřel s YMCA Setkání Smlouvu dobrovolníka.

  1. Sdružení uzavře s dobrovolným spolupracovníkem smlouvu podle § 724 občanského zákoníku. V této smlouvě se vymezí práce, kterou dobrovolník vykonává, a pravomoc a odpovědnost dobrovolníka.

  2. Smlouva bude vždy uzavřena s fyzickými osobami, které vykonávají v sdružení tyto funkce:

  1. vedoucí aktivit,

  2. členové řídících, kontrolních a poradních orgánů na všech úrovních řízení sdružení,

  3. správa majetku a hospodaření.

  1. Sdružení může v rámci svého rozpočtu odměňovat dobrovolné spolupracovníky za jejich soustavnou práci.

§9 Organizační struktura sdružení

  1. YMCA Setkání sdružuje osoby, které mají zájem o členství a činnost v sdružení.

  2. Činnost sdružení je organizována zejména prostřednictvím místních a zájmových skupin, společenství, klubů a podobně, s vlastními pravidly činnosti a samosprávou, která podléhá orgánům základní jednotky.

  3. Výbor sdružení může delegovat autonomním organizačním jednotkám vymezenou ekonomickou a organizační samostatnost.

§10 Orgány sdružení

Pro zabezpečení své činnosti zřizuje sdružení následující orgány:

  1. valnou schůzi,

  2. výbor,

  3. revizní komisi.

§11 Valná schůze a její úkoly

  1. Valná schůze je nejvyšším orgánem sdružení .

  2. Valnou schůzi svolává výbor sdružení podle potřeby, nejméně však jednou za rok, vždy po roční účetní uzávěrce, nejdéle však do 30. června následujícího roku.

  3. Pozvání musí být oznámeno členům nejméně 14 dnů před konáním valné schůze.

  4. Na žádost nejméně jedné třetiny činných členů a s udáním důvodu a programu jednání musí být svolána mimořádná valná schůze. Předseda je povinen svolat mimořádnou valnou schůzi nejpozději do osmi týdnů od doručení žádosti.

  5. Právo zúčastnit se valné schůze mají všichni členové sdružení, právo hlasovat, volit a být volen mají pouze činní členové.

  6. Jednání valné schůze řídí předseda, nebo jím pověřený předsedající valné schůze.

  7. Každá řádně svolaná valná schůze je usnášení schopna za přítomnosti nejméně 1/5 činných členů.

  8. Valná schůze se usnáší hlasováním. K přijetí usnesení je potřeba nadpoloviční většiny hlasů přítomných činných členů.

  9. Valná schůze jedná o životě a činnosti sdružení za uplynulé období, přijímá zásady činnosti pro období následující, volí nové orgány a stanovuje směrnice pro jejich práci, hodnotí práci odstupujících orgánů a přijímá další rozhodnutí zásadní důležitosti pro život sdružení.

  10. Do výlučné kompetence valné schůze patří:

  1. schvalování výroční zprávy o činnosti a hospodaření sdružení za uplynulé období, předkládané výborem,

  2. volba členů výboru a revizní komise, včetně stanovení počtu jejich členů,

  3. stanovení výše členských příspěvků,

  4. usnášení o návrzích předložených valné schůzi,

  5. usnášení o změnách stanov sdružení,

  6. usnesení o zániku sdružení

§12 Výbor a jeho úkoly

  1. Výbor sdružení je nejvyšší řídící a výkonný orgán sdružení v době mezi valnými schůzemi. Řídí jeho činnost v souladu se stanovami a směrnicemi valné schůze po celé své funkční období.

  2. Výbor odpovídá za řádné hospodaření sdružení, kontroluje dodržování rozpočtových pravidel, schvaluje změny rozpočtu a dbá na řádnou péči o majetek.

  3. Výbor má nejméně 5 a nejvíce 11 členů. Přesný počet členů stanoví valná schůze, která rovněž volí jeho členy.

  4. Funkční období volených členů výboru je čtyřleté.

  5. Členem výboru z titulu své funkce je také sekretář sdružení, kterého do funkce podle potřeby a možností sdružení jmenuje předseda.

  6. Výbor volí na svém prvním zasedání po volbách, ze svých členů:

  1. předsedu

  2. místopředsedu

  3. případně další funkcionáře podle potřeby

  1. Výbor svolává předseda podle potřeby, nejméně však pětkrát ročně.

  2. Výbor je usnášení schopný za přítomnosti nejméně poloviny svých členů.

  3. Výbor se usnáší hlasováním. K přijetí usnesení je potřeba nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů.

  4. Do výlučné kompetence výboru patří:

  1. svolávat valnou schůzi,

  2. posuzovat návrhy na prodej a koupi nemovitostí a na další investice a předkládat tyto návrhy valné schůzi sdružení,

  3. dohlížet na řádnou péči o majetek a na veškerou hospodářskou činnost sdružení,

  4. přijímat zaměstnance a ukončovat jejich pracovní poměr,

  5. přijímat běžné a činné členy,

  6. rozhodovat o zbavení činného členství, případně o vyloučení člena z řad sdružení,

  7. schvalovat interní organizační normy sdružení, včetně vymezení pravomoci a odpovědnosti autonomních jednotek a pracovníků,

§13 Předseda a místopředseda sdružení

  1. Předseda zastupuje sdružení a jedná jeho jménem.

  2. Předseda svolává a řídí výbor sdružení, při tom se řídí zákony ČR, stanovami a rozhodnutími výboru a valné schůze.

  3. Místopředseda zastupuje předsedu po dobu jeho nepřítomnosti.

§14 Sekretář sdružení

  1. Sekretář je výkonným pracovníkem sdružení, který je jmenován předsedou.

  2. Plní úkoly organizační, programové a hospodářské stanovené předsedou nebo orgány sdružení.

  3. Sekretářem se může stát pouze činný člen sdružení.

§15 Revizní komise sdružení

  1. Revizní komise je kontrolním orgánem sdružení. Dohlíží zda činnost orgánů sdružení a hospodaření probíhá v souladu s obecně platnými předpisy, organizačními normami sdružení a rozhodnutími valné schůze a výboru.

  2. Revizní komise je tvořena alespoň dvěma členy. Ti volí ze svého středu předsedu, který svolává a řídí revizní komisi.

  3. Do revizní komise může být zvolen každý činný člen sdružení, který dosáhl 18 let.

  4. Funkční období členů revizní komise je čtyřleté.

  5. Kontrolu provádí revizní komise nezávisle na ostatních orgánech, na základě vlastního rozhodnutí kdykoliv v průběhu roku, nejméně však jednou ročně, v rámci odsouhlasení roční závěrky hospodaření.

  6. O kontrolní činnosti pořizuje revizní komise zápisy, se kterými je seznamován výbor. Jednou ročně podává zprávu o své činnosti a výsledcích valné schůzi.

§16 Statutární zástupci sdružení

  1. Statutárními zástupci sdružení jsou předseda, místopředseda a sekretář. Každý z nich je oprávněn jednat samostatně.

§17 Střet zájmů

  1. Člen revizní komise nesmí být členem výboru, ani zaměstnancem sdružení.

  2. Člen revizní komise nesmí být osobou blízkou dle občanského zákoníku ke statutárnímu zástupci sdružení.

§18 Obecná prospěšnost

  1. Prostředky na svou činnost získává sdružení z členských příspěvků, z dědictví a odkazů, z darů fyzických a právnických osob z tuzemska i zahraničí, ze státních příspěvků, grantů, příjmů ze svých činností a z výnosu svého majetku.

  2. Veškeré získané prostředky musí být využívány ve smyslu těchto stanov, musí sloužit k financování činností naplňujících poslání a cíle sdružení a k vytváření potřebných podmínek pro realizaci těchto činností.

  3. Prostředky sdružení nesmějí být používány k obohacování fyzických ani právnických osob. Platí to v plné míře i pro členy a zaměstnance sdružení. To nevylučuje použití prostředků k sociálním nebo charitativním účelům. Výjimku z tohoto ustanovení tvoří řádná mzda či odměna sjednaná na základě platných smluv.

§19 Majetek a hospodaření

  1. Sdružení získává do svého vlastnictví, správy nebo užívání majetek, který slouží k naplňování jeho poslání a cílů.

  2. Za řádnou správu, obnovu, údržbu a evidenci majetku, odpovídají orgány sdružení v rozsahu dle ustanovení těchto stanov případně dalších vnitřních předpisů sdružení.

  3. Výbor sdružení může část majetku svěřit do správy jinému subjektu, zejména pokud je tak zabezpečeno účelnější využití majetku ve prospěch sdružení. Ve smlouvě o svěření majetku určí rozsah i omezení pravomocí subjektu při jeho správě.

  4. Hospodaření probíhá na základě ročního rozpočtu schváleného výborem.

§20 Zánik sdružení

  1. Sdružení může zaniknout dobrovolným rozpuštěním nebo sloučením s jiným sdružením na základě rozhodnutí valné schůze.

  2. Aby mohlo být sdružení rozpuštěno usnesením valné schůze, musí být valná schůze řádně svolána s uvedením, že má být jednáno o návrhu rozpuštění, a pro tento návrh musí hlasovat nejméně tři pětiny členů valné schůze.

  3. Dojde-li k zániku sdružení, přejde jeho majetek po vypořádání závazků na YMCA v ČR.

§21 Změny stanov

  1. Stanovy sdružení lze změnit pouze rozhodnutím valné schůze, hlasují-li pro navrženou změnu nejméně tři pětiny přítomných činných členů.

  2. Části stanov vymezující křesťanský charakter sdružení a jeho obecnou prospěšnost, zaručující základní orientaci sdružení YMCA a jeho příslušnost ke světovému společenství YMCA, nelze ze stanov vypustit ani zásadním způsobem měnit. Vypuštění těchto ustanovení by mělo za následek zrušení příslušnosti k tomuto společenství.

§22 Závěrečné ustanovení

  1. Tyto stanovy nabývají účinnosti dnem, kdy budou zaregistrovány ministerstvem vnitra ČR.

Původní stanovy byly zaregistrovány MV ČR dne 25.4.2001, pod číslem jednacím: VS/1–1/46 887/01–R .
Současně bylo přiděleno IČO : 265 31 135
Valná schůze ze dne 22.3.2003 rozhodla o změně původního názvu z YMCA Manželská setkání na YMCA Setkání. Tuto změnu vzalo MV ČR na vědomí dne: 10.4.2003

zatížení serveru