YMCA Setkání - homepage YMCA Setkání - homepage

  změny za den   změny za týden   změny za měsíc   přihlásit se   přihlásit se emailem

YMCA Setkání - naše akce


Prohlédněte si seznam akcí které nabízíme, nebo těch které již proběhly. Pokud je k dispozici i kalendář, pak je zobrazen vepředu přede všemi akcemi. Akce lze třídit podle toho, komu jsou určeny - akce pro rodiny, manžele, chlapy, ženy či mládež. Akce pořádané v Domě Setkání v Krkonošských Albeřicích jsou také dostupné v menu 'Dům Setkání > Akce v Domě' nebo 'Dům Setkání > Prožili jsme'. Některé fotografie z akcí naleznete ve fotogalerii, více je pak dostupné na dalších webech z odkazů ve fotogalerii.


Archiv 80 akcí

Mužské přátelství …

kopírovat odkazdatum akce 23.- 25.4.2004 autor František Růžička, 27.4.2004

„Opékání selete, pivo a víra v Boha, jak tohle jde dohromady, to nechápu,“ řekl si Pavel a i proto se rozhodl zúčastnit Víkendu pro chlapy ze severu. Protože správný chlap nemá daleko od myšlenky k činu, napsal mi tento e-mail: „ Od známého jsem se dozvěděl o Vašich aktivitách spojených s panem Rohrem . Pořádáte víkendové setkání 23. 4. - 25. 4. 2004 v Jiřetíně . Mohl bych se o něm dozvědět něco bližšího? Nechodím do kostela, je mi hodně blízký buddhismus, nevím, nakolik je víra pro vaše setkávání určující a kdo všechno se může zúčastnit... Díky za odpověď, Pavel“

„Ahoj Pavle, scházíme se jako pestrá směsice lidí, někteří o sobě řeknou, že jsou věřící, jiní nevěřící a nebo víru hledající. Naším hlavním cílem je znovuobjevit poslání muže v dnešním světě, ve kterém se chlapství podle nás někam ztrácí. Setkání pro chlapy je vhodné pro muže, kteří chtějí na sobě pracovat a o svém hledání se i sdílet. Je potřeba mít alespoň 18 let, ale ze zkušenosti vím, že největší prospěch z něj mají muži, kterým na dveře klepe krize středního věku. Chlapi, když se ožení, ztratí své přátele z mládí, protože se starají o rodinu a na kamarády již nemají tolik čas. Pak najednou ve středním věku zjistí, že je plno otázek, na které neznají odpověď, i když si celé mládí mysleli, že znají všechno nejlépe. Bývalí přátelé z fotbalových klubů, trempu a podobně, žijí většinou naprosto jinak, než ti, kteří víkend vyhledají. S pozdravem František R.“

Tak se stalo, že Pavel i ostatních 27 chlapů se v pátek sjelo v Jizerských horách, vysoko ve stráni nad Jiřetínem pod Bukovou, v chatě sportovního klubu Bohemians . Sobota ráno začínala rozcvičkou a bylo potřeba připravit si královskou snídani, uvařit oběd, opéct 40-ti kilogramové sele na večeři, narazit sud, ale také zamyslet se nad spiritualitou dnešního muže a společně tvořit třeba i dvouhodinové chlapské mše, které utekly jako okamžik. To vše jsme zvládli s naprostou pohodou a lehkostí, neboť se každý z nás postavil k práci, kde ho bylo nejvíc potřeba.

Sobotní dopolední povídání vedl františkánský bratr P. Paskal Novák z plzeňské komunity, který tak převzal pomyslný štafetový kolík od zesnulého P. Bernarda Drahoslava Říského , OFM. Otec Bernard byl naším vzácným přítelem, ale i mužským vzorem a tak jsme i během víkendu, na něj často vzpomínali.

Po odpolední mši jsme opékali sele, zapíjeli jej zlatavým mokem a společně si povídali, bavili se i smáli. Ten, kdo nezažil atmosféru chlapské otevřenosti, těžko pochopí, co nás chlapy nutí prožít společně víkend. Z krásně prožitých společných chvil si každý z nás domů odvážel chuť být opravdovým mužem, který si je vědom toho, že Bůh je jeho nejv nitřnějším zdrojem energie.A přesto, že neustále děláme chyby, jsme syny nebeského Otce a nemusíme si to svojí dokonalostí teprve zasloužit. Velký dík patří tedy všem Chlapům ze severu, kteří svými osobními polínky vytvořili oheň opravdového chlapského přátelství.

Všichni se již těšíme na Víkend chlapů ze severu, který bude 22 až 24. října, kde zas nebude zde chybět ani chlapská modlitba, zpěv, bubnování, cvičení a vyzkoušíme si i jiné staré dovednosti, které jsme mysleli, že jsme již dávno zapomněli.

Za Chlapy ze severu František

zatížení serveru