YMCA Setkání - homepage YMCA Setkání - homepage

  změny za den   změny za týden   změny za měsíc   přihlásit se   přihlásit se emailem

YMCA Setkání - naše akce


Prohlédněte si seznam akcí které nabízíme, nebo těch které již proběhly. Pokud je k dispozici i kalendář, pak je zobrazen vepředu přede všemi akcemi. Akce lze třídit podle toho, komu jsou určeny - akce pro rodiny, manžele, chlapy, ženy či mládež. Akce pořádané v Domě Setkání v Krkonošských Albeřicích jsou také dostupné v menu 'Dům Setkání > Akce v Domě' nebo 'Dům Setkání > Prožili jsme'. Některé fotografie z akcí naleznete ve fotogalerii, více je pak dostupné na dalších webech z odkazů ve fotogalerii.


Archiv 9 akcí

Setkání brněnských chlapů

kopírovat odkazdatum akce 2.- 5.11.2001 autor , 5.11.2001

Zápis ze setkání chlapů 5.11 u Petra v Brně

Přítomni: Zdeněk Michalec, Ota Sey Palát, Roberto Scavino, Martin Šmídek, Karel Štěpánek, Jiří Zich, Jarek Peška, Honza Šlachta, Mirek Benešovský, Zdeněk Loučka a Petr Janda

Přesto, že jsme na minulém setkání objevili strukturu programu, která se zdála jako výborná a tudíž hodná opakování, ukázalo se, že brněnští chlapi jsou natolik kreativní a velké osobnosti, že se prostě do nějakých programových škatulek svázat nedají. Vznikl tak opět originální a zřejmě neopakovatelný večer, ve kterém se vystřídaly všechny polohy ducha, od vážných diskusí a názorových střetů, přes modlitbu, společné hledání pravdy a nakonec i slušné porce srandy v podobě vyprávění vtipů, které byly ne vždy úplně pro děti.

Již vpád první skupiny mužů do našeho domu byl dramatický, protože Zdenda a Roberto, jsouce majiteli nových bubnů, nemohli tu radost udržet a začali do nich mlátit už před domem, to aby sousedé věděli, že u Jandů se bude ten večer dít něco mimořádného. Zvlášť Zdendův úctyhodný buben se ukázal jako silná zbraň, neboť už při středně silném úderu začínal drnčet všechen porcelán v pokoji. Druhý den ráno jsem zjistil podivný úkaz, že se mi v obýváku zastavily všechny (troje)hodiny. Že by ten buben? Přitom, jak se na konci setkání vyjádřil Roberto, bylo pro něj naše bubnování zcela neuspokojivé, a trval na tom, že příště je to třeba pořádně rozjet.

První část setkání proběhla, po úvodní modlitbě, v diskusi o tom, jak si každý z nás představuje naši budoucnost, zvláště to, jak se vyrovnat s neustále se rozšiřujícím počtem nových zájemců. Nakonec se většina shodla na tom, že chceme-li se navzájem sdílet, je třeba se více poznat, což znamená uzavřenější, stálejší společenství, ve kterém by vzniklo tzv. "kolektivní moudro" - rada starších, kam by přicházeli hosté, kteří by chtěli poradit, jak založit svou vlastní odnož. Počet 12 chlapů na skupinu je jeví jako maximální. (Pán Ježíš uprostřed nás je třináctý.)

Ve druhé části měla následovat hlavní hodinová modlitba, ale vše bylo jinak, protože problém Zdeňka Michalce, za který se chtěl modlit, nikoli aby mu ho někdo vysvětloval, se ukázal tak zajímavý a všeobecně platný, (téma zlost) že jsme se nemohli udržet a cca 50 minut jsme mu všichni usilovně radili, co s tím. Ale potom ta desetiminutovka s Pánem Bohem stála zato. V podstatě jsme naplnili odkaz jednoho anglického arcibiskupa, který na otázku jak se modlí, odpověděl: 29 minut se připravuji abych se mohl aspoň 1 minutu opravdu setkat s Pánem. (Z přednášky V. Vacka)

Okolo 23. hodiny jsme se dostali k vlastnímu tématu večera - Pohled Richarda Rohra v jeho knize "Divý muž" na autoritu. Je zajímavé, že vždy, když Richard mluví o autoritě, jedním dechem přejde i k mužské sexualitě a dohromady to vidí jako dva největší problémy současných mužů. Přesto, že úryvek v knížce byl velice krátký, téma bylo natolik nosné, že způsobilo velikou diskusi a hlubokou sebereflexi každého z nás, ale i současného křesťanského prostředí, ve kterém se pohybujeme. K jednoznačným závěrům jsme nedošli, což se ovšem dalo předpokládat. Už dost odvahy potřebujeme k tomu, abychom si vůbec těmito směry bez předsudků a strachu dovolili přemýšlet.

Tradičně k dobré pohodě celého večera přispělo i dostatek piva, vína a česnekové stravy zahalených do nebeské vůně tentokrát sice pouze dvou, ale zato vydatných dýmek.

Příští setkání bude 19.11. u Oty Seye Paláta na jeho Bystrcké chatě.

Zapsal Petr Janda

Petr si nemá co stěžovat, protože jsem ho předem (a písemně) varoval, aby uklidil rodinný porcelán. Na druhé straně přiznávám, že působení infrazvuku na hodinové strojky jsem trochu podcenil.

Pokud jde o nevyžádané rady, kterých se mi dostalo, rád jsem to pro přátele vydržel. Ženám radit nesmíme a jak je vidět, občas je třeba tuto naši přirozenou potřebu naplnit.

Nesmíme také zapomenout na historickou událost. Tentokrát jsme v průběhu večera navázali mobilní spojení nejen s přáteli v Praze, ale i s novou partou chlapů v Prostějově, která se sešla poprvé. Tak ať se jim daří!

Zdenek Michalec

Večer byl opět nádherný, a ta modlitba zakončená písní mi udělala tak dobře, že ač jdouce spát v 01:15 hod jsme se v 5 hod. ráno probouzel (ale jen pomocně s budíkem - u nás se žádné hodiny nezastavily), ale broukajíce si píseň "Bože, změň srdce mé".
Bylo to příjemné a čerstvé probuzení.
A tak díky Tobě, Pane Ježíši, a vám všem, chlapi, co jste byli u Jandů, za moc skvělý večer.

A pro Petra:
Díky Petře za občerstvení našich žaludků, které někdo od Vás tak krásně připravil a přikrytím před námi ukryl - až do okamžiku, kdy už nebylo možno jinému lidskému autorovi díla, než Tobě Petře, poděkovat. Tak aspoň teď tlumoč, prosím, všem spolupracovníkům ve Vaší kuchyni naše poděkování.

Zdar chlapi a mějte se krásně.

Karel Štěpánek
zatížení serveru